Nyheter
 

2016

Bussen man kan åka med till årmötet i Osla avgår från ALVESTA, inte Avesta som tidigare stått.
Läs hela inlägget »
Gällande årsmötet i Norge i januari så avgår en buss för föreningens medlemmar från Avesta. Bussen går följande resväg:
Avesta - Värnamo - Jönköping - Falköping - Oslo

För anmälan och mer info om bussresan kontakta Johan Håkansson på johan.hakansson@kvenneberga.se
Kostnad ca 1000 kr per person tur och retur.
Läs hela inlägget »

Arbetsskyddsbutiken.se säljer vinterfodrade skyddshandskar av samma material som de som testades på årsmötet i Vimmerby. Handskarna finns inte på produktsidan utan beställs genom att man mejlar info@arbetsskyddsbutiken.se och beställer där. De kostar 195 kronor paret, och ange i mejlet att ni är klövvårdare så får ni rabatten!

Läs hela inlägget »

Norska klövvårdsföreningen har ändrat lite gällande datumen för nästa års årsmöte i Klövvårdsföreningen. Datumen som nu gäller är 24-25-26 januari. Platsen är fortfarande densamma, i nörheten av Oslo. Med hopp om att vi ses på årsmötet önskar styrelsen!

Läs hela inlägget »

I dokumentet Tips till klövvårdare som har kunder som sökt klövpengen finns mer information gällande vad Ni som klövvårdare förväntas/kan hjälpa Era kunder som sökt klövpengen med. Är Du osäker på vad som gäller, läs igenom texten!

Läs hela inlägget »

2015.
År 2015 var ett mörkt år för klövvårdarna, med flertalet allvarliga olyckor med klövfräsarna. Varför inträffar dessa olyckor? Jag tror att man tappar fokus o det kan bero på stress, dålig arbetsmiljö, olämpliga medhjälpare och dålig utrustning o skydd.
Stress: Att man ska verka så många kor som möjligt per dag. Vid träffar o media pratas det ofta om hur många kor man verkar per dag. Snälla ni sluta med det. Kalle tänker ”tar jag 20 st till så har jag verkat mer än Putte”. Det gagnar inte klövvården alls med dessa kappkörningar. Har flertalet gårdar som har lagt till en extradag för klövverkning, för att människor o djur mår bättre i ett lugnt o jämnt tempo. Nu vet jag att det kan vara svårt att dela av stora grupper, så det är inte helt lätt att lösa.
Dålig arbetsmiljö: Tak o vindskydd borde vara en självklarhet gärna en plan fast yta att ställa verkstolen på, inga kablar på golvet eller annat man kan snubbla på, att hålla rent runt verkstolen (gödsel). Har sett klövvårdare arbeta i flera dm dynga hur fan hittar ni klövarna? Har en egen gödselraka med mig brukar reta bonden, när jag går till lastbilen o hämtar min raka sen är det problemet löst. DÄR måste klövvårdaren ställa högre krav på bonden.
Olämpliga medhjälpare: Ofta vid klövvård kallas det in extra personal som alla gånger inte är djurvana. Det märks på att de ofta är högljudda använder mer våld käppar o dylikt, hastiga rörelser. Sådan personal stimmar ofta upp ett helt stall med kor. En stressad ko =farlig ko. Nu måste klövvårdaren agera genom att visa extrapersonalen hur man gör.
Dålig utrustning o skydd: Jag vet att de flesta klövvårdare vårdar sina verkstolar som bebisar, men repen till benen kan börja bli slitna (spec bak) går repet av kan det bli kritiskt. Vet en klövvårdare som hade ett trasigt bakrep men hade bara 7 kor kvar, det blev stygn i låret istället. Stövlar eller skor med stålhätta är en självklarhet, skyddsglasögon o hörselskydd ska användas. Skyddshandskar finns att tillgå, de skyddar inte helt men de minimerar skadorna betydligt. 2 st klövvårdare har kört fräsen i handen ofrivilligt med skyddshandskar det räckte med plåster. Har själv provat dessa på årsmötet o blev imponerad över förmågan att stoppa fräsen. Se till att inga kor kan komma att smita förbi verkstolen när man verkar. Använd gärna uppsamlingsbox o grindar för att kunna arbeta tryggt.
Nä nu ska jag inte skriva o tjata på er, ville bara visa vad som kan störa focus, men varje klövvårdares skyldighet är att kunna 3-4 roliga vitsar, ett glatt gäng arbetar lättare.
Var rädda om er o korna, ni behövs! Med vänlig hälsning Wincent.

Läs hela inlägget »

Jordbruksverket har lagt ut en checklista för vilka punkter lantbrukaren skall säkerställa att han/hon uppfyller för att få ta del av klövpengen. Senaste datum för att söka klövpengen har nu passerat (21/4). Det finns dock möjlighet att söka stödet även nu, men ersättningen kommer då att bli lägre och lägre för varje dag som ansökan överskrider sista ansökningsdag. Under länkar och dikument ligger nu en checklista på vilka punkter som måste uppfyllas för att få full ersättning. Checklistan är skriven av Jordbruksverket, och finns också att återfinna på deras hemsida.

Läs hela inlägget »

Hej! Jag har haft kontakt med arbetsskyddsbutiken gällande skyddshandskarna som Karl-Ivan demonstrerade på årsmötet i Vimmerby. När ni beställer från hemsidan, skapa först ett användarnamn, och välj sedan FAKTURA AVTALSKUND så slipper ni att Payson först ska göra en kreditupplysning. Märk även fortsättningsvis beställningen med "Karl-Ivan" så får ni rabatten på handskarna.

Arbetsskyddsbutiken vill gärna ge föreningen en rabatt även på andra varor som är av intresse för er, och de tänker sig att de kan skapa en favoritlista just för er med saker som är av intresse för klövvårdare. Kul! Företaget har även möjlighet att sätta loggor på era kläder om ni önskar.

För er som inte är bekväma med att beställa över nätet finns ett telefonnummer att ringa: 011-12 11 31. Du får två val för vilken butik du vill komma till (välj arbetsskyddsbutiken), sen är det bara att beställa!

OBS! Se också mitt inlägg på medlemssidan!

MVH Anna DC

Läs hela inlägget »
Informationen till lantbrukare gällande klövpengen blev tyvärr fel på några av Växa kretsmöten. Informationen som gick ut gav gällande att det får gå max fyra månader mellan klövverkningarna för att klövpengen ska betalas ut. Detta är fel, det ska gå minst fyra månader mellan klövverkningarna för att ersättningen ska betalas ut. Se mer detaljerad information om villkoren för att få stödet på följande länk till Jordbruksverkets hemsida.
Läs hela inlägget »

Protokollet från mötet finns att läsa under medlemssidan. Om någon av er fortfarande saknar lösenordet till sidan, lägg ett mejl till anna@kocarlsson.se eller skicka ett SMS till 070-2844838.

Läs hela inlägget »

På årsmötet i Vimmerby testades Karl-Ivans skyddshandskar inför publik, och reslutatet var slående. Klingan stannade direkt när tyget tog i. Skadan på vedträet som handsken var klädd på var minimal jämfört med när en vanlig handske testades. Under Länkar hittar ni igen återförsäljaren av dessa handskar, www.arbetsskyddsbutiken.se. Wincent har provat dom när han arbetar och tycker att både komfort och grepp har varit väldigt bra! Med tanke på de allvarliga olyckor som skett sista året kan detta vara en väl gjord investering! Priset är 99 kr per par om "Karl-Ivan" anges i kassan. Även fodrade skyddshandskar finns att beställa. Priset för ett par är 129 kronor (pris exklusive moms).

Läs hela inlägget »

I takt med att informationen om certifieringen kommer från Maud på BYS hamnar fler och fler certifierade klövvårdare på hemsidan! Denna information uppdateras löpande, men hittar Ni något som inte stämmer, tveka inte att skicka ett mejl till anna@kocarlsson.se

Läs hela inlägget »

På förekommen anledning informerar föreningen lite extra gällande prissättningen för certifieringen. Kostnaden för certifieringen har ökat sedan man valt att utöka certifieringstillfällena till att inte bara ske i samband med årsmötet. Föreningens kostnad för certifieringen är stor, men man har haft en önskan om att sponsra en del av certifieringekostnaden för föreningens medlemmar. Därav olika prissättning för medlemmar kontra icke-medlemmar. Föreningen sponsrar sina medlemmar med 1 500 kronor per medlem, varför priset för certifieringen för en medlem är 3 500 kr, medan priset för en icke-medlem är 5 000 kronor. På grund av denna sponsring är föreningen helt beroende av att alla betalar fakturan för certifieringen så fort som möjligt. Finns det fler frågor gällande detta, kontakta ordförande Vincent Hansson.     

Läs hela inlägget »

Från och med idag kan man söka efter certifierade klövvårdare i sitt område på hemsidan. Efter varje namn står om klövvårdaren är certifierad. Svenska klövvårdsföreningen kommer utöver detta att lägga ut en lista på föreningens medlemmar som är certifierade. Denna lista kommer att fyllas på efter hand som medlemmarna klarar av proven. Detsamma gäller på sök-delen. Växa Sverige kommer att inneha den kompletta listan på alla certifierade klövvårdare. Detta kommer inom kort! Kontakten på Växa Sverige är Lotta Christvall, Lotta.Christvall@vxa.se

Läs hela inlägget »

Hej!
Medlemsregistret för klövvårdsföreningen är från och med idag flyttat för att framöver ligga bakom lösen-skydd på medlems-sidan. Detta för att skydda föreningens medlemmars integritet. Saknar någon av er fortfarande lösenordet, skicka ett SMS till Anna på 070-2844838 så får ni den vägen.

Läs hela inlägget »

Här kommer en liten uppdatering om certifieringen av klövvårdare.
Certifieringen har nu genomförst på fyra platser; Noltorp och Uddetorp i Skara, Hagelsrumgård i Målilla, Christinelunds gård i Kalmar och Västraby gård i Skåne. Hittills i år har 62 klövvårdare certifierats.

Föreningen tackar gårdarna, de medverkande funktionärerna, klövvårdare som lånat ut sina verkstolar och alla övrig inblandad personal för fina och välfungerande dagar!

Läs hela inlägget »

På grund av ökade omkostnader för certifieringen av klövvårdare har styrelsen valt att ändra prissättningen för certifieringen. De gällande priserna är 3 500 kronor för medlemmar och 5 000 kronor för icke-medlemmar. För frågor gällande detta kontakta någon i styrelsen.

Läs hela inlägget »

Kommande aktiviteter

Något Du vill förmedla?

Har Du något Du vill ska tas upp på nästa styrelsemöte? Mejla någon i styrelsen!